Dijitalleşmenin zorunluluğa dönüştüğü günümüzde işletmeler, kurumlar ve hatta bireyler, günlük hayatlarında büyük miktarlarda veri üretmekte ve kullanmaktadırlar. Geçmişte kurumlar bilgilerini kâğıt ortamında saklayıp yönetirken, bu bilgilerin dijital ortama taşınması ile birlikte artık dijital ortamda veri yönetimi yapılması zorunluluğu doğmuştur. Bu koşullar içerisinde veri yönetimi ve veri yönetişimi kavramlarını anlamak ve uygulamak, kurumsal iş süreçlerimiz içerisinde kullandığımız verileri doğru ve etkin bir şekilde saklamamıza ve kullanmamıza yardımcı olmaktadır.
Veri Yönetimi Nedir?
Veri yönetimi bir kuruluşun veri varlıklarını planlama, organize etme, yönetme ve kontrol etme süreçlerini kapsamaktadır. Bu süreçler; verilerin toplanması, saklanması, korunması, analizi ve kullanımı gibi aşamaları içermektedir. Veri yönetimi ile birlikte verilerin güvenli, erişilebilir ve kullanılabilir olması sağlanarak kuruluşların stratejik hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmaktadır.
Veri Yönetişimi Nedir ve Neden Önemlidir?
Veri yönetişimi, bir kuruluşun veri varlıklarına ilişkin ilkeleri, politikaları ve prosedürleri tanımlayan çerçevedir. Bu çerçeve içerisinde verilerin nasıl kullanılacağı, kimlerin erişebileceği ve nasıl korunacağı belirlenmektedir. Veri yönetişimi, veri yönetimi faaliyetlerinin tutarlı ve uyumlu yürütülmesini sağlayarak veri kaynaklarının etkin kullanılmasını ve risklerin minimize edilmesini veri sahipleri, veri yönetim kurulu, veri yöneticileri, kullanıcılar, IT personelleri gibi çeşitli roller ve sorumlulukları üstlenen kişilerin koordineli çalışmasıyla sağlamaktadır.
Örneğin kurumsal bir firmada yönetişim, kurumun her seviyesini ve her sürecini ilgilendiren birbiriyle bağlantılı ilişkileri oluşturmaktadır ve bunları kurguladığı gibi yönettiğinden emin olmakla ilgilenmektedir. Yani hem insan hem de sistem söz konusudur.
Veri Yönetimi ve Veri Yönetişimi Arasındaki Farklar Nelerdir?
Bilgi çağında verilerin gizliliği, bütünlüğü ve erişilebilirliği büyük bir önem taşıyan unsurdur. Bu sebeple verilerin etkin, verimli, doğru, güvenli ve bütüncül bir şekilde kullanılması, depolanması, işlenmesi için veri yönetişimi bir zorunluluk haline gelmektedir. Veri yönetişiminin sağladığı çerçeve ile birlikte verilerin etkin kullanımı ve verilere etki edebilecek risklerin minimize edilmesi mümkün kılınmaktadır.
KAYNAKÇA
Yerel Yönetimlerde Yeni Bir Yönetim Arayışı “Yönetişim” ve Çalışanların Bu Yeni Yaklaşıma Bakışı [(Niğde Üniversite Sosyal Bilimler Enstitüsü) (ULUSAL TEZ MERKEZİ)]
Türkiye’de İyi Yönetişim (DERGİPARK)
Veri Yönetimi Nedir? Faydaları Nelerdir? (ERP)
Veri Yönetimi Nedir? Faydaları Nelerdir? (erp.tc)
Veri Yönetişimi: Nedir ve En İyi Uygulamalar (QUESTİONPRO)
Siber Güvenlik, Dijital Dönüşüm, MSSP, Sızma Testi, KVKK, GDPR, ISO 27001, ISO 27701 ve DDO Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi başlıklarıyla ilgili teklif almak için lütfen tıklayın.