29 Mar, 2021

Microsoft Power BI Nedir?

İş Zekası Nedir?

Öncelikle iş zekasının ne anlama geldiğine kısaca değinmek gerekirse; İş zekası, bir kurumun verilerini analiz etmek için kullanılan, farklı yazılımların tümünü içene alan bir tanımdır. İş zekası yazılımları, tüm kuruma ait iş süreçlerinin tek bir ortamdan yönetilebilmesi kolaylığı sağlar.

Kurumların iş zekasına ihtiyaç duymalarının başlıca nedenleri şunlardır;

  • Raporlama ve veri analiz süreçlerini kolaylaştırmak
  • Farklı sistemler arasındaki veri entegrasyonunu sağlamak
  • Verimlilik arttırmak
  • Stratejik kararlar alabilmek

Microsoft Power BI (Business Intelligence) Nedir?

Power BI Microsoft tarafından bulut hizmeti olarak sunulan bir iş zekası platformudur. Pek çok birbirinden bağımsız veri kaynağından aldığı verileri görselleştirerek etkili raporlar veya paneller tasarlamamıza olanak sağlar. Ayrıca etkili tasarımları sayesinde önemli gördüğümüz noktalara dikkat çekebilir, bunları herkesle kolaylıkla paylaşmamızı sağlar.

Kısaca yapılacaklar;

  • Birden çok veri kaynağındaki verilere bağlanabilir,
  • Sorgular sayesinde verileri şekillendirebilir,
  • Tüm bu verileri raporlar halinde görselleştirebilir,
  • Görselleştirdiğiniz bu raporları herkes ile paylaşabilirsiniz.

Power BI Bileşenleri Nelerdir?

Power BI bileşenleri şunlardan oluşur;

  • Power BI Desktop (Windows masaüstü uygulaması)
  • Power BI hizmeti (çevrimiçi SaaS hizmeti)
  • Windows, iOS ve Android cihazlar için Power BI mobil uygulamaları.

 

 

 

 

 

 

 

Lisanslama Modeli Nasıldır?

3 tip lisanslama modeli vardır bunlar;

  • Microsoft Power BI Free / Desktop
  • Microsoft Power BI Pro
  • Microsoft Power BI Premium

 

Microsoft Power BI Free / Desktop :  Power BI temel özelliklerine erişmek ve bulut tabanlı uygulamaya eşlik etmek için yerel sistemimize yüklediğimiz sürümüdür. Başlamak için ideal bir sürümdür ve 70’ten fazla veri kaynağına bağlanmanıza, verileri analiz etmenize, web de yayınlamanıza ve Excel’e dışa aktarmanıza olanak sağlar. Küçük işletmeler ve büyük ölçekli entegrasyonların her zaman gerekli olmadığı profesyoneller için idealdir. Bunun için bir Office 365 aboneliğine ihtiyacınız yoktur. Bu link üzerinden indirerek kullanıma başlayabilirsiniz. https://powerbi.microsoft.com/en-us/downloads/

 

Microsoft Power BI Pro : Power BI’ın; hem panolar ve raporlar oluşturmak, hem de oluşturduğunuz raporların sınırsız görüntülenmesi, paylaşılması veya başkaları tarafından paylaşılan raporların kullanılmasının eksiksiz olarak sunulduğu tam sürümüdür. Power BI Desktop ile de kullanımı mümkündür. Ücretsiz versiyonundan en büyük farkı; verileri, raporları, panoları aynı zamanda Power BI Pro lisansına sahip olan çok sayıda başka kullanıcıyla paylaşma seçeneğine ve yeteneğine sahip olmanızdır. Pro planı kullanıcı başına yaklaşık 9,99 ABD Dolarıdır. Kullanıcılara bu aboneliği satın almadan önce 60 gün boyunca test edebilecekleri ücretsiz deneyebilme imkanı tanınmıştır. Bu maliyetler ve deneme gün sayısı bu yazı yazıldığı tarih itibari ile geçerlidir, değişiklik gösterebilir.

 

Microsoft Power BI Premium : Power BI üzerinde oluşturacağımız raporlara ulaşacak kullanıcı sayısı çok fazla ise, örneğin 500’den fazla gibi veya bulut hizmeti yerine on-prem kullanılması gereken durumlar (buluta çıkmakla ilgili regülasyonlara tabii olmak gibi) söz konusu ise, Premium lisans tercih edilebilir.

Pro ve Premium özellikleri arasındaki tüm farkları https://powerbi.microsoft.com/tr-tr/pricing/

Link üzerinden görebilirsiniz.

Power BI Bulut servisini hizmet olarak alabileceğiniz gibi, bulut servisleri ile entegre çalışan Power BI Desktop’ı da kullanabilirsiniz. Ayrıca tüm raporları, panoların görüntülenebilmesi için Power BI Mobil uygulaması da bulunmaktadır.

Bir not olarak şunu da eklemek istiyorum. Power BI’ın, Gartner’da Analiz ve İş Zekası platformları arasında bu yıl da lider konumda olduğunu görebiliriz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Power BI Desktop Nasıl Çalışır?

Power BI Desktop ile yazılıma kısaca bir göz atalım. Öncelikle yazılımı bu link üzerinden indirebilirsiniz. https://powerbi.microsoft.com/tr-tr/desktop/

Kurulum sonrası yazılımı çalıştırdığımızda aşağıdaki ekran bizi karşılayacaktır.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu ekranında farklı bir kaynaktan veri alabilir, daha önce kullandığımız kaynakları açabilir ya da, “Diğer raporları aç” diyerek önceden kaydettiğimiz Power BI formatı olan pbit ya da pbix formatındaki dosyaları açabiliriz. Veri Al diyerek devam edelim.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veri al kısmına geldiğimizde, bizi pek çok kaynaktan veri alabileceğimiz bir alan karşılıyor. Burada istersek Dosya bölümünden bir Excel belgesi; Veri tabanı seçerek SQL server veri tabanı bağlayabileceğimiz gibi, bir Platform veya Azure üzerinden de data çekebiliriz. Çevrimiçi Hizmetler alanında Dynamics 365 gibi pek çok çevrim içi hizmetin datasını çekebiliriz. Biz bu örneğimizde diğer seçeneğini seçerek Web üzerinden bir data bağlayacağız.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Burada ben sağlık bakanlığımızın covid19 ile ilgili paylaştığı istatistiki veriler üzerinde çalışma yapacağım. Aşağıdaki linki gelen ekrana yapıştırarak “Tamam” butonu ile devam ediyoruz.

https://covid19.saglik.gov.tr/TR-66935/genel-koronavirus-tablosu.html

 

 

 

 

 

 

Gelen ekranda “Bağlan” diyerek giriş yapacağız.

 

 

 

 

 

 

 

Bize Tablo üzerinde ne yapmak istediğimizi soruyor, “Yükle” diyerek devam edebiliriz.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artık Sağlık Bakanlığının bize sunmuş olduğu veriler üzerinden istediğimiz şekilde raporlar oluşturabiliriz.

 

 

 

 

 

 

 

Sonuç:

Bu yazımızda İş Zekası’na giriş yaptık ve Microsoft’un Power BI hizmeti hakkında bilgiler vermeye çalıştık. Küçük, orta ve büyük ölçekli, özel ya da kamuda yer alan her kurumunun, stratejik hedefleri doğrultusunda hangi noktada olduğunu görebilmesi ve yeni kararlar alabilmesi için iş zekasına ihtiyaç duyduğu bir gerçektir. Power BI ise, uzun yıllardır aynı platformlar arasındaki liderliğini koruyan, güçlü bir BI yazılımı olarak karşımıza çıkıyor. Sizler de kurumunuzda İş Zekası platformuna ihtiyaç duyuyorsanız hızlı bir şekilde ücretsiz versiyonu veya deneme sürümleri ile çok kısa bir süre içerisinde yazılımlarınızı entegre edebilir, raporlar almaya başlayabilirsiniz.


Siber Güvenlik, Dijital Dönüşüm, MSSP, Sızma Testi, KVKK, GDPR, ISO 27001, ISO 27701 ve DDO Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi başlıklarıyla ilgili teklif almak için lütfen tıklayın.

İçerik Hakkında:
Sosyal Medyada Paylaş:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram