Lübnan’da son günlerde yaşanan telsiz patlamaları, özellikle Hizbullah üyelerinin kullandığı Japonya merkezli ICOM marka cihazların güvenliğini sorgulatan yeni bir tartışmayı başlattı. Beyrut ve çevresindeki bölgelerde aynı anda meydana gelen patlamalar, siber saldırılar ve elektronik savaş tekniklerinin bir parçası olarak değerlendiriliyor.
Lübnan resmi ajansı NNA’nın raporuna göre, patlamalar ülkenin güneyi ve başkent Beyrut’un belirli bölgelerinde yoğunlaşmış durumda. Bu olaylarda 20 kişi hayatını kaybederken, 450’den fazla kişi yaralandı. Yangınların kontrol altına alınmaya çalışıldığı ve yaralıların hastanelere nakledildiği bildirildi.
İddialara göre, cihazların patlaması elektronik müdahaleler sonucu gerçekleşmiş olabilir. Japonya merkezli ICOM Inc. Şirketi bu konuda yaptığı açıklamada şunları söyledi: “IC-V82, 2004’ten Ekim 2014’e kadar Orta Doğu da dahil olmak üzere üretilen ve ihraç edilen taşınabilir bir radyo cihazıdır. Üretimi yaklaşık 10 yıl önce durdu ve o zamandan beri şirketimize gönderilmedi “açıklamasında bulunuldu.
Siber güvenlik uzmanları, özellikle iletişim cihazlarının hedef alındığı bu gibi durumların, siber savaşın bir parçası olabileceğini belirtiyor. Telsizler ve çağrı cihazlarının dış müdahalelerle patlatılması, yeni nesil siber saldırıların bir örneği olabilir. Bu tarz saldırılar, yalnızca askeri birimleri hedef almakla kalmayıp, geniş çaplı zararlar verebilecek kapasitede olduklarını gösteriyor.
İsrail’e ait olduğu düşünülen insansız hava araçlarının bölgede uçtuğu iddiaları, patlamaların bir elektronik savaş hamlesi olabileceğini de düşündürüyor. Elektronik cihazlara uzaktan erişim sağlanarak infilak ettirilmeleri, modern siber savaşın boyutlarını gözler önüne seriyor.
Bu tür olaylar, siber güvenlik ve elektronik sistemlerin güvenliğinin daha da önem kazandığını gösteriyor. Özellikle devletlerin ve güvenlik güçlerinin kullandığı cihazların bu tarz saldırılara karşı koruma altına alınması, gelecekte benzer olayların önlenmesi açısından kritik bir rol oynayacak.
Siber Güvenlik, Dijital Dönüşüm, MSSP, Sızma Testi, KVKK, GDPR, ISO 27001, ISO 27701 ve DDO Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi başlıklarıyla ilgili teklif almak için lütfen tıklayın.