INTERPOL liderliğinde gerçekleştirilen bir operasyon, Afrika kıtasında siber suçları engellemek amacıyla düzenlenen koordineli bir çaba sonucunda 19 Afrika ülkesinde 1.006 şüphelinin tutuklanması ve 134.089 kötü amaçlı altyapı ve ağın çökertilmesiyle sonuçlandı.
Serengeti adı verilen bu operasyon, 2 Eylül – 31 Ekim 2024 tarihleri arasında düzenlendi ve fidye yazılımı (ransomware), iş e-postası dolandırıcılığı (BEC), dijital şantaj ve çevrimiçi dolandırıcılık faaliyetlerinde bulunan suçluları hedef aldı.
Operasyona katılan ülkeler şunlardı: Cezayir, Angola, Benin, Kamerun, Fildişi Sahili, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Gabon, Gana, Kenya, Mauritius, Mozambik, Nijerya, Ruanda, Senegal, Güney Afrika, Tanzanya, Tunus, Zambiya ve Zimbabve.
Online kredi kartı dolandırıcılığından ponzi düzenlerine, yatırım ve çok katmanlı pazarlama dolandırıcılıklarına kadar uzanan bu faaliyetler, dünya çapında 35.000’den fazla insanı mağdur ederek yaklaşık 193 milyon dolarlık finansal zarara yol açtı.
Senegal’de yetkililer, 6 milyon dolarlık çevrimiçi ponzi düzeniyle bağlantılı olarak beşi Çin vatandaşı olmak üzere sekiz kişiyi tutukladı. Şüphelilerin evlerinde yapılan aramalarda, 900 SIM kart, 11.000 dolar nakit para, telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve 1.811 kurbana ait kimlik kartlarının kopyaları ele geçirildi.
Ayrıca, yetkililer tarafından, Brezilyalı ve Nijeryalı kumarbazları hedef alan ve çevrimiçi bir platform üzerinden dolandırmayı amaçlayan bir sanal kumarhane çökertildi. Bu platform, yeni üyeleri yönlendirenlere kazançlarından bir yüzde teklif ederek insanları dolandırmaya çalışıyordu.
INTERPOL
INTERPOL Genel Sekreteri Valdecy Urquiza, yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Çok katmanlı pazarlama dolandırıcılıklarından endüstriyel ölçekte kredi kartı dolandırıcılıklarına kadar siber suç saldırılarının artan hacmi ve karmaşıklığı ciddi bir endişe kaynağı. Operasyon Serengeti, birlikte çalışarak neler başarabileceğimizi gösteriyor ve bu tutuklamalar, sayısız potansiyel kurbanı gerçek kişisel ve finansal acılardan kurtaracak. Bunun sadece buzdağının görünen kısmı olduğunu biliyoruz, bu yüzden bu suç gruplarını dünya çapında hedef almaya devam edeceğiz.”
Siber Güvenlik, Dijital Dönüşüm, MSSP, Sızma Testi, KVKK, GDPR, ISO 27001, ISO 27701 ve DDO Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi başlıklarıyla ilgili teklif almak için lütfen tıklayın.